Prezenţa în primele pagini ale ziarelor a două cazuri, cel al Cordunenilor de la Iaşi şi cazul Băhăian, a generat mai mute semne de întrebare. Trăim o revoluţie a felului de operare al delicvenţilor care trebuie să ne sperie?
Citiți și: Buzoianul care l-a adus pe locotenentul lui Băhăian la Gloria Buzău a plecat din ţară
Psihologul Cristian Andrei crede că Băhăian a dat dovadă de o anumită sensibilitate prin modul de a se suprima viaţa celor patru victime. Faptul că nu a vrut să îi omoare direct indică faptul că nu a dorit să se afle în apropierea lor în momentul în care îşi termină viaţa.
"Este ca şi cum am duce nişte pui de pisică în stradă pentru a scăpa de ei. Preferăm să îi lăsăm în frig să se chinuie din cauza frigului şi a foamei în loc să îi omorâm noi, deşi ştim că se chinuie mai mult aşa", a declarat Cristian Andrei la Realitatea TV.
Psihologul Florin Gheorghe consideră că "este nevoie de un institut de crimonologie care să studieze fenomenul, să prevină criminalitatea. Demoralizarea cetăţenilor este unul dintre efectele acestor lucruri".
"În lumea delicvenţilor lucrul care sperie cel mai mult este faptul că unul dintre ei este prins şi ajunge la închisoare. Faptul că acesta este eliberat la scurt timp dă un semnal celorlalţi delicvenţi", este de părere Florin Gheorghe.
"În România, una dintre valorile naţionale este şmecheria. Când treci de justiţie eşti mai puternic decât preşedinetle sau unele autorităţi, care se împiedică de lege pentru a-şi face meseria", crede Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne.
O reţea mafiotă asemănătoare celei a lui Băhăian a fost anihilată astăzi în Galaţi. 30 de arestări în acest caz
Faptul că la scurt timp au fost făcute publice două cazuri care au îngrozit nu înseamnă că abia acum delicvenţii îşi dezvoltă modul de a opera,