» Romania este interesata de stabilitatea Ucrainei, de aceea ar prefera ca la Kiev sa se instaleze un presedinte prooccidental. Cei doi candidati ramasi in cursa
si-au declarat deja aspiratiile proeuropene, insa nici unul dintre ei nu pare dispus sa reia discutia privind aderarea la NATO.
» Cu toate ca ambii finalisti isi pot schimba in orice moment discursul de politica externa, apropiindu-se si mai mult de Moscova, specialistul moldovean in geopolitica Oleg Serebrian crede ca Iulia Timosenko ar fi mai favorabila unei relatii calde cu Bucurestiul.
Romania va trebui sa priveasca foarte atent la turul doi al scrutinului prezidential din Ucraina, pentru ca "ambii candidati sunt politicieni care au avut atitudini destul de controversate in legatura cu Romania si Republica Moldova", ne-a explicat specialistul moldovean in geopolitica Oleg Serebrian. In urma primului tur de scrutin, care a avut loc duminica, in cursa pentru castigarea alegerilor prezidentiale din Ucraina au ramas liderul opozitiei, Viktor Ianukovici, perceput ca fiind mai apropiat de Moscova, si premierul Iulia Timosenko, care sustine integrarea tarii in UE. Relatiile Romaniei cu Ucraina au devenit mai reci dupa ce Romania a castigat, la inceputul anului trecut, procesul de la Haga pentru impartirea platoului continental al Marii Negre, desi, la Summitul NATO de la Bucuresti din 2008, Romania a sustinut acceptarea Ucrainei si Georgiei in anticamera Aliantei.
Cu toate acestea, Serebrian sustine ca alegerea Iuliei Timosenko ar fi mai buna pentru viitoarea configurare a relatiilor Kievului cu Bucurestiul decat cea a lui Ianukovici, "in pofida faptului ca ea a avut o pozitie mai rece in legatura cu Romania si Moldova". In schimb, specialistul in geopolitica spune ca problema lui Ianukovici ar fi "stransa lui legatura cu Moscova, care este mai evidenta decat in cazul Iuli