Desfiintarea impozitului de 3% pe venit pentru microintreprinderi ar putea determina companiile sa isi plateasca managerii pe noi tipuri de contracte. Angajatorii care vor sa reduca din taxele aferente salariilor mari ale managerilor ii pot plati prin contracte de tip PFA sau prin intermediul firmelor personale ale acestora.
"Am observat in ultimele luni ca majoritatea clientilor mei opteaza sa-i plateasca pe manageri cu o suma mai mica pe contractul de munca si sa le ofere bonusuri sau prime pe PFA sau pe microintreprinderi aflate in gestiunea acestora. Astfel, angajatorii platesc mai putin de jumatate din salariul pe care il ia in realitate un manager pe cartea de munca", sustine Bogdan Toth, general manager al companiei de consultanta in management HR4U din Timisoara.
La un salariu brut de 60.000 de euro pe an, angajatorul cheltuie 76.465 de euro pe an daca suma este trecuta pe contractul de munca, la angajat ajungand un venit net de peste 42.000 de euro, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii firmei de consultanta fiscala si audit LeitnerLeitner.
Daca acelasi salariu de 60.000 de euro pe an este trecut pe PFA si nu in contractul de munca, angajatorul nu mai plateste nimic in plus pe langa salariul brut anual, iar angajatul incaseaza cu peste 5.000 de euro anual mai mult decat ar fi obtinut prin contractul de munca.
Mai avantajos pentru angajator este si daca managerul cu salariul brut de 60.000 de euro pe an primeste remuneratie prin intermediul unei societati personale. O alta forma de plata a salariilor la nivel executiv care implica costuri reduse pentru angajator si pentru angajat o reprezinta contractele de management incheiate intre manager si companie, in care, la un salariu de 60.000 de euro brut anual, angajatorii mai platesc, pe langa aceasta suma, alti 3.120 de euro din taxe si impozite, iar la angajat ajunge un ven