Psihoterapeutul Eugen Hriscu atenţionează că, în lipsa unor reacţii ferme ale autorităţilor, sistemul va intra în colaps. Sursa: Răzvan VălcăneanțuSursa: Arhiva EVZ
1 /.
În timp ce cabinetele private se umplu de tineri care consumă cu regularitate „Special Gold” - substanţă periculoasă, dar perfect legală în România -, autorităţile îşi pasează responsabilitatea, evitând să ia măsuri prin care ar putea salva viaţa multor tineri.
În plus, specialiştii în tratamentul adicţiilor avertizează că sistemul e la un pas de colaps: nu doar toxicomanii sau potenţialii consumatori vor avea însă de suferit, ci întreaga societate. Motivul: netrataţi, dependenţii de droguri - legale sau nu - sunt nu doar viitori hoţi şi tâlhari, ci şi surse de îmbolnăvire în masă cu HIV/SIDA şi hepatita C.
„Centrele de tratament sunt supraaglomerate. Nu putem nici să protejăm, nici să informăm populaţia. Autorităţile par să uite că un consumator aflat în tratament e un pericol mai puţin pentru sănătatea publică. Consumul de droguri e o realitate a tinerilor, e în muzica lor, în filmele lor, pe internet, pe forumuri. Nu putem să mai sperăm că acest lucru va trece”, arată, întrun interviu acordat EVZ, psihoterapeutul Eugen Hriscu.
EVZ: Când aţi aflat de sarea de mare numită „Special Gold”?
Eugen Hriscu: În perioada decembrie 2009-ianuarie 2010. Din păcate, din ce ştim noi, mulţi consumatori au 16-17 ani, sunt persoane care n-aveau o problemă cu drogurile înainte. Rudele lor au venit să ceară sfaturi la centrele private, cele de stat fiind deja blocate. „Sarea de baie” care se găseşte în „magazinele de vise” este un subiect serios, părinţii nu trebuie să se panicheze, dar să se informeze, chiar împreună cu copiii lor, asupra efectelor acestei substanţe.
Cât de gravă e situaţia acum?
Din ce ştim, consumul e foarte mare nu