Criza globală a creditului s-a încheiat, Europa de Est şi Rusia fiind cel mai puternic afectate, a anunţat ieri agenţia de rating Coface, care se aşteaptă la o redresare fragilă a sistemului financiar în acest an în ţările dezvoltate, potrivit AFP, relatează NewsIn.
Criza financiară mondială, care a durat doi ani, "a fost cea mai violentă din ultimii 60 de ani: diferenţele de creştere economică mondială de la începutul până la sfârşitul crizei economice au fost de 6,1 puncte, cu puternice disparităţi geografice, Europa de Est şi Rusia fiind cel mai puternic afectate, cu 10,2 puncte şi 16,2 puncte", a precizat Coface într-un comunicat de presă. Agenţia de rating a organizat ieri, la Paris, o dezbatere despre riscurile pe care le pot întâmpina ţările în anul acesta. Restanţele la plăţi, care crescuseră cu 19 puncte procentuale în primul semestru din 2009, au scăzut cu 40% în cel de-al doilea semestru al anului trecut. Totodată, Coface a îmbunătăţit perspectivele de rating pentru 20 de ţări pe care le monitorizează.
După ce a recurs la numeroase valuri de scădere a ratingurilor de-a lungul crizei financiare şi economice, Coface a îmbunătăţit perspectivele pentru calificativele celor mai multe dintre ţările industrializate, se mai arată în comunicat.
Ratingul A2 al Statelor Unite nu mai este plasat sub supraveghere negativă, în timp ce Canada, Franţa, Germania, Belgia, Norvegia, Japonia şi Australia îşi păstrează ratingul A2, cu perspectivă pozitivă.
În schimb, Marea Britanie, Italia, Portugalia, Irlanda, Grecia şi Spania rămân cu rating A3. Grecia este, totodată, pusă sub supraveghere negativă.
"Dacă finalul crizei de credit se confirmă, redresarea din 2010 este supusă riscului în ţările industrializate, deoarece bulele încă ameninţă", a avertizat Coface, care consideră că "bula datoriilor publice este cea mai periculoasă".
Coface mize