La noi, numărul cazurilor de gripă nouă va fi în creştere cel puţin până la sfârşitul lunii, în timp ce alte ţări europene raportează scăderi. Sursa: Libertatea
Virusul A/H1N1 nu îi va lăsa în pace pe români în următoarea perioadă, asta în timp ce alte ţări europene, mai ales din vest (Marea Britanie, Germania), înregistrează un trend descendent al cazurilor.
„S-ar putea ca numărul cazurilor de gripă nouă de la noi să crească în următoarea perioadă, întrucât s-au reconstituit colectivităţile, iar acestea favorizează răspândirea virozelor”, apreciază epidemiologul Molnar Geza, şeful Societăţii Române de Epidemiologie.
Tendinţe de expansiune
În România, gripa nouă a ajuns mai târziu. La început a existat un control epidemiologic riguros al cazurilor. „S-a alergat în toată ţara după fiecare caz în parte, ceea ce a întârziat puţin epidemia”, aminteşte Victor Olsawsky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România.
Urmarea: din punct de vedere al răspândirii geografice, ţara noastră se menţine pe un trend ascendent, după cum arată şi Centrul European pentru Controlul Bolilor. Cazuri multe mai sunt în Grecia, Slovenia, dar şi în Franţa sau Austria.
Din februarie însă, România ar putea intra în rândul ţărilor care raportează mai puţine cazuri de A/H1N1. „Unii oameni sunt deja imunizaţi natural şi nu vor mai face boala, alţii se vor imuniza prin vaccin şi vor scăpa şi ei de infecţia cu A/H1N1”, explică Victor Olsawsky.
Trendul va depinde însă şi de temperaturile care se vor înregistra. „Vremea schimbătoare favorizează circulaţia A/H1N1”, subliniză epidemiologul Molnar Geza. Mai mult, oscilaţiile de temperatură vor activa şi alte virusuri (adenovirusuri, spre exemplu).
„Schimbările de temperatură sunt pe placul virusurilor. Unele preferă căldura, altele