Scăderile mari în greutate pot fi un simptom al depresiei, al hipertiroidismului sau al cancerului. Consultaţi medicul de familie dacă aţi slăbit patru-cinci kilograme într-un interval de o lună, fără să fi ţinut o cură de slăbire şi fără să fi făcut exerciţii fizice intense.
Fluctuaţiile de greutate de unu-două kilograme într-un interval de o lună sunt normale, spun specialiştii. Aceste variaţii sunt cauzate de aportul variabil de lichide şi de alimente dintr-o anumită perioadă, dar şi de efortul fizic depus.
Însă nu acelaşi lucru se poate spune despre o scădere în greutate care se produce brusc şi care nu este justificată de schimbarea stilului de viaţă. Mai exact, dacă nu aţi ţinut nicio cură de slăbire şi dacă nu aţi făcut sport sau alte eforturi fizice prelungite, dar aţi slăbit patru-cinci kilograme în numai o lună, ar trebui să mergeţi la medic pentru a afla cauza.
Depresiile taie pofta de mâncare
Depresiile şi toate celelalte tulburări psihice scad pofta de mâncare şi duc, în general, la o scădere semnificativă în greutate, într-un interval scurt de timp.
Acelaşi efect îl au asupra organismului oboseala cronică şi stresul, care influenţează nivelul leptinei, hormonul ce controlează apetitul. Însă alte persoane cresc în greutate atunci când sunt stresate, mâncarea devenind în cazul lor o formă de compensaţie sau un refugiu care îi face să se simtă mai bine.
Tuberculoza poate fi o altă cauză
O afecţiune care poate debuta cu o scădere importantă în greutate, într-un timp scurt, în ciuda unui apetit crescut, este hipertiroidia. Pierderea kilogramelor poate fi însoţită sau urmată de alte simptome, precum bătăi rapide sau neregulate ale inimii, transpiraţii, piele caldă şi umedă, tranzit accelerat sau sensibilitate crescută la căldură.
O altă cauză a slăbirii bruşte poate fi şi tuberculoza. În general, ea are şi alte s