Expoziţia „Mirabilis mundus“ („O lumea minunată“) este deschisă la Galeria Simeza din Bucureşti. Tânăra creatoare Luminiţa Gliga a deschis, la numai 34 de ani,cea de-a 34-a expoziţie personală, din 1997 până astăzi.
O medie de două ieşiri în public pe an presupune o hărnicie specială din partea unui artist, mai ales în cazul în care acesta nu se pastişează în mod curent.
De-a lungul timpului, Luminiţa Gliga şi-a creat un stil recognoscibil, arta ei evoluând organic de la un cvasirealism la o sinteză ce cochetează cu abstractul.
Zona de relaţionare cu lumea a acestei artiste din Braşov este cu precădere peisajul. Rural sau urban, surprins în varii registre luministice şi în diferite anotimpuri, spectacolul lumii este fixat pe pânză în compoziţii riguroase, dar cu o exuberanţă cromatică seducătoare.
Din tablou către lume
Expoziţia de la Galeria Simeza cuprinde câteva lucrări ce au figurat şi în prezentări anterioare. Cele mai multe însă sunt de dată recentă şi fructifică ultima călătorie a artistei în SUA.
În pofida ilustrării unui moment recent al creaţiei, expoziţia permite decelarea câtorva direcţii de interes şi a evoluţiei de ultimă oră. Alături de pictură sunt expuse lucrări în tehnică mixtă, mai ales combinaţie de pictură şi colaj de diferite materiale (monede, mărgele, mici sfere metalice, lemn).
Lucrărilor panotate fără ramă, ce dau impresia continuităţii cu spaţiul înconjurător, li se adaugă câteva piese înrămate, dar la care culoarea de fond acoperă rama tabloului. Continuitatea lină este transformată în acest caz, cu sau fără intenţie, în expansiune a spaţiului artistic asupra celui real. Procedeul este bine stăpânit de către autoare, elanul către exterior fiind realizat cu măsură, cu delicateţe chiar.
Omul, încotro?
Există la intrarea în expoziţie o compoziţie,