Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, cunoscut şi ca Institutul Inimii, este în prag de colaps. Medicii s-au trezit puşi în situaţia de a le spune pacienţilor veniţi din întreaga ţară că, din cauza banilor, numărul celor care vor fi operaţi se reduce la jumătate.
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, prof. univ. dr. Radu Deac, este disperat deoarece niciodată în zeci de ani de activitate nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie.
„Este cea mai grea din câte am avut vreodată. Suntem nevoiţi să reducem numărul de operaţii pentru că nu există destule fonduri şi materiale pentru a desfăşura în deplinătatea forţelor noastre această activitate. Din cauza crizei, reducem şi noi activitatea, până când lucrurile se vor ameliora. Ne vom concentra pe marile urgenţe, iar activitatea de transplant este o asemenea urgenţă, deci nu poate fi amânată şi trebuie să rezervăm resursele pe care le avem pentru aceste activităţi de urgenţă, care nu pot fi amânate, nu pot fi refuzate”, a explicat Radu Deac.
Şi la nivelul Secţiei clinice de chirurgie cardiacă şi a vaselor mari-copii situaţia este la fel de gravă. Poate, din punct de vedere emoţional, chiar şi mai greu de suportat şi explicat.
„E tot mai greu să-i spui unui adult că nu există posibilitatea de a fi operat, dar cu atât mai greu e să le spui părinţilor unor copii care suferă de malformaţii congenitale, care vin din toată ţara în Târgu Mureş, că nu se poate face acest lucru”, a afirmat dr. Horaţiu Suciu, şeful secţiei. Numele lui a făcut înconjurul ţării după ce a reuşit adevărate premiere în materie de intervenţie pe cord la copii. În 2008 a fost operat un nou născut care cântărea 960 de grame şi care suferea de o malformaţie cardiacă congenitală. În septembrie, anul trecut, intervenţia chirurgicală s-a făcut în incubatorul la un nou născut de