Arieratele bugetului de stat reprezinta principala problema nerezolvata de catre autoritatile romane, raportat la acordul cu FMI. Desi nu se cunosc inca cifrele finale, cel mai probabil volumul acestora depaseste tinta din acord (sold negativ la finalul lui 2009) si autoritatile trebuie sa solicite o noua derogare expertilor FMI care sosesc miercuri, 20 ianuarie la Bucuresti. Eugen Radulescu, oficial BNR, spune ca arieratele sunt "o extraordinar de mare plaga pentru economie si bugetul de stat" si efectelor lor sunt "devastatoare pe termen lung".
In Memorandumul tehnic de intelegere cu FMI se prevede "neacumularea de noi arierate, si eliminarea lor pe durata programului. In caz de necesitate, guvernul va lua masurile corective pentru a preveni acumularea de noi arierate. In intelesul programului, arierate inseamna sume de plata trecute de scadenta cu 90 de zile.
Finele lui septembrie 2009 (criteriu de performanta) 0.0Finele lui decembrie 2009 (tinta indicativa) -0,15
Surse din Ministerul Finantelor Publice au declarat pentru HotNews.ro ca ultimele date legate de arierate, pe luna noiembrie, arata o depasire a tintei din Acord si ca va fi necesara o noua derogare de la FMI. Totusi, aceasta derogare cel mai probabil va fi obtinuta fara probleme.
Dupa evaluarea intermediara din septembrie, Guvernul a solicitat o derogare din cauza rezultatelor pe arierate valabile pentru finalul lunii iunie. Iata ce spune Raportul echipei de evaluare FMI: "Stadiul programului: Toate criteriile de performanta si tintele indicative stabilite pentru sfarsitul lunii iunie 2009 au fost indeplinite, cu exceptia plafonului privind arieratele interne ale Bugetului General Consolidat, pentru care se solicita o derogare (sustinuta de echipa in baza adoptarii de masuri corective)". Pe 21 septembrie, FMI anunta printr-un comunicat de presa ca derogarea a fost