Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri cu o scadere de 0,6% la nivelul indicelui BET, cea mai mare corectie fiind consemnata de indicele energetic BET-NG, care a pierdut 0,7%.
Societatile financiare au reusit in schimb sa urce cu pana la 1,1% fata de cotatia de vineri, indicele BET-FI depasind nivelul de 27.700 de puncte. Brokerii apreciaza ca o crestere a Bursei de peste 10% in doar doua saptamani nu se justifica si sunt in favoarea unei evolutii mai temperate.
"O apreciere in ritmul celor din ultimele doua saptamani nu se justifica. Cred intr-un trend pozitiv, dar mult mai ponderat decat aprecierile din aceasta perioada. Nu cred ca exista premise pentru o astfel de crestere, in conditiile in care bugetul pare fantezist. Reducerea cheltuielilor nu este substantiala, iar veniturile sunt incerte", a declarat Nicolae Ghergus, directorul general al societatii de intermediere Confident Invest.
Titlurile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai mare crestere la categoria societatilor financiare, de 2,3% fata de referinta, urcand astfel pana la cotatia de 1,32 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 1,5% si respectiv 1,3% pe actiunile SIF Oltenia (SIF5). Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au stationat la pretul de 0,785 lei/actiune.
Actiunile Broker (BRK) au inregistrat cea mai mare crestere din sectorul financiar, de 4,7% fata de cotatia de vineri, urcand la pretul de 0,245 lei/titlu.
In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 1,3% fata de referinta, in timp ce actiunile BRD au stationat la pretul de 0,785 lei/actiune. La categoria international, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu aproape 1,9%, cel mai mare avans dintre titlurile bancare.
"Optimismul ar trebui sa fie si el mai temperat. Chiar daca pe piata americana si pe pietele occidentale sunt asteptari