Statele din Europa Centrală şi de Est vor cunoaşte o revenire mai puternică decât restul ţărilor europene pentru că populaţia care a trăit în comunism este antrenată să facă faţă crizelor şi apreciază mai mult valorile capitalismului, consideră investitorii din regiune. "Această criză m-a făcut şi mai sigur că am dreptate că Europa Centrală şi de Est va ieşi mai bine decât Europa de Vest (...) Aceşti oameni sunt mai pregătiţi decât noi să facă faţă crizei. E
Statele din Europa Centrală şi de Est vor cunoaşte o revenire mai puternică decât restul ţărilor europene pentru că populaţia care a trăit în comunism este antrenată să facă faţă crizelor şi apreciază mai mult valorile capitalismului, consideră investitorii din regiune.
"Această criză m-a făcut şi mai sigur că am dreptate că Europa Centrală şi de Est va ieşi mai bine decât Europa de Vest (...) Aceşti oameni sunt mai pregătiţi decât noi să facă faţă crizei. Eu am fost mai speriat în 2008 şi 2009 decât toţi colegii mei din ţările Europei Centrale şi de Est", a spus, la Viena, preşedintele executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, la o masă rotundă privind evoluţia regiunii la 20 de ani după căderea comunismului, unde au participat manageri ai Renault, Central European Media Enterprises (CME) şi Rewe International.
Prin noi înşine
Treichl crede că revenirea ţărilor din centrul şi estul Europei nu va fi neapărat legată de evoluţia pieţelor vest-europene, Polonia fiind prima care a demonstrat că poate înregistra creştere economică, deşi partenerii comerciali tradiţionali treceau prin recesiune.
"Alte state vor demonstra, treptat, în acest an că pot să-şi revină fără să fie dependente de exporturile în vestul Europei (...) Aceste state beneficiază împreună de fonduri europene pentru infrastructură care totalizează 120 de miliarde de euro", a adăugat Treichl.
Adrian Sârbu: Est-europen