Comisia Europeana vrea ca, pe viitor, să poată verifica direct cifrele economice anunţate de statele membre. În acest fel, Executivul Comunitar speră să evite riscul ca o ţară să intre în faliment, aşa cum este acum cazul Greciei. Atena a comunicat, ani la rând, Bruxelles-ului cifre inexacte privind performanţa sa economică şi importanţa deficitului public pe care l-a minimalizat.
Comisia Europeana vrea ca, pe viitor, să poată verifica direct cifrele economice anunţate de statele membre. În acest fel, Executivul Comunitar speră să evite riscul ca o ţară să intre în faliment, aşa cum este acum cazul Greciei.
Atena a comunicat, ani la rând, Bruxelles-ului cifre inexacte privind performanţa sa economică şi importanţa deficitului public pe care l-a minimalizat.
Comisia Europeana (CE) ştia că Atena riscă să aiba probleme dar nu a putut preîntâmpina amploarea acestora întrucât nu dispunea de o imagine reala a deficitului elen.
În plus, ca membra a zonei euro, Grecia nu riscă doar un faliment propriu în acest moment, ci riscă să antreneze după sine economiile celorlalte 15 membre ale euro care din lipsa mecanismelor de susţinere, nu o pot ajuta.
De aceea, CE spune acum că în viitor ar trebui să beneficieze de un mecanism de control al cifrelor comunicate de statele membre şi analizate trimestrial la Bruxelles.
Actualul comisar european al economiei, Juaquin Almunia, a explicat marţi la Bruxelles că în februarie se va face o propunere pentru ca Oficiul European de Statistică EUROSTAT să poată efectua verificări în statele membre.
O propunere similara a mai fost făcută şi în 2004 dar pentru motive uşor de înţeles, ea a fost respinsă de capitalele europene. Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Comisia Europeana vrea ca, pe viitor, să poată verifica direct cifrele economice anunţate de statele membre. În acest fel, Exe