Suspecţii caută metode inedite de a fenta „testul adevărului". Jumătate dintre cei care trec pe la testul cu poligraful încearcă metode ingenioase de a păcăli aparatul.
Medicamente, de obicei calmante sau sedative, alcool în doze mici sau nerespectarea indicaţiilor specialistului sunt doar câteva dintre metodele încercate de infractori ca să fenteze testul cu poligraful. „Circulă un folclor în penitenciar legat de testul poligraf. Cei evaluaţi se foiesc, tuşesc, se mişcă, se întorc sau invocă tot felul de afecţiuni", arată psihologul criminalist Viorel Paşca, cel care efectuează evaluările cutestul poligraf. „Foarte rar reuşesc să «fenteze» testul, pentru că acesta are patru feluri de senzori, care înregistrează toate reacţiile, de la respiraţie, până la puls sau transpiraţie", continuă Paşca.
Test poligraf din 2002 în Maramureş
La Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş se află singurul test poligraf din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Acesta funcţionează din anul 2002 şi testează anual, în medie, între trei şi patru sute de suspecţi în cazurile cele mai grele din cele trei judeţe. „Aproximativ în 10% dintre dosarele pe care le instrumentăm solicităm expertiza cu testul poligraf", declară prim-procuror Ioan Petran. „Înlăturăm astfel cheltuielile suplimentare şi stresul cercetării unor persoane nevinovate", adaugă Petran. Numai în anul 2009, au fost supuşi testului aproximativ 400 de suspecţi în dosare de tâlhărie, crime sau violuri. Mai mult de 40 dintre aceştia şi-au recunoscut vina, mulţi dintre ei chiar înainte de a fi testaţi. „Aproximativ 10% dintre ei fac mărturisiri legate de comiterea infracţiunilor pentru care sunt învinuiţi şi testaţi", subliniază Viorel Paşca. Fiecare test durează între trei şi patru ore, se efectuează în prima parte a zilei şi conţine o serie de maxim 20 de întrebări care se repetă în medie de tre