Succesul programului Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007 a transformat Sibiul într-unul dintre cele mai vizitate oraşe din România. Sursa: Veronica D. Niculescu
În anul 2005, bugetul local de abia încasa 677.000i de lei din taxa hotelieră. După anul 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, sumele aproape că s-au dublat. Aşa se face că în cursul anului 2009, municipalitatea a încasat peste 1,2 milioane de lei.
Pentru bugetul din acest an, Direcţia Fiscală din cadrul primăriei estimează că va încasa doar 25% din cât a reuşit în anul 2009. Însă această prevedere se bazează pe discuţiile legate de taxa hotelieră, despre care se spune că ar urma să scadă de la 4 la 1%. Presupunând că aceste discuţii nu se vor concretiza într-un act normativ, încasările din taxa de publicitate pe anul acesta ar trebui să ajungă la 1,5 milioane de lei.
La începutul anului trecut, autorităţile au comandat un studiu prin care dorea să afle rezultatele obţinute de oraş în domeniul turismului. Rezultate concretizate prin indicatori care să indice profilul turistului, media banilor cheltuiţi, profilul oraşului ca destinaţie turistică.
Studiul respectiv a relevat faptul că Sibiul se află pe o pantă ascendentă, în ultimii trei ani, în toate privinţele legate de activitatea turistică. În acest moment, Sibiul este situat pe locul 5 ca destinaţie culturală europeană.
Oraşul Sibiu are peste 120 de unităţi hoteliere, majoritatea hoteluri, acestea oferind peste 2.500 de locuri de cazare. Restul până la 4.400 de locuri de cazare sunt disponibile în pensiuni, hosteluri sau moteluri.