Acesta pare să fi fost un subiect tabu pentru autorităţile române, cel puţin până acum.
La un an de mandat Obama, una dintre promisiunile rămase încă neîndeplinite o reprezintă închiderea închisorii de la Guantanamo Bay. Pentru că din cei aproape două sute de deţinuţi care au mai rămas la Guantanamo peste o sută au fost găsiţi nevinovaţi de justiţia miliatră americană, iar aceştia nu pot fi primiţi pe teritoriul american, din cauza limitărilor impuse de Congres, ei trebuie trimişi fie înapoi acasă, fie într-o ţară dispusă să îi primească. SUA nu îi pot trimite în ţările de origine pe cei care ar urma să fie supuşi torturii, sau cărora li se vor încălca drepturile fundamentale ale omului. De exemplu, pe uigurii din China. Şi pentru că UE s-a declarat dispusă să ajute administraţia Obama să închidă Guantanamo, majoritatea statelor europene s-au declarat dispuse să găzduiască astfel de deţinuţi. Ba chiar, anul trecut, Parlamentul European le cerea statelor membre să facă un astfel de gest.
Chiar dacă nu toate statele UE au acceptat să primească foşti deţinuţi Guantanamo, măcar au lansat public o poziţie pe acest subiect. Întrebarea corectă ar fi, de fapt, de ce nu se discută la noi, deloc, această temă. Nu neapărat de ce nu primim foşti deţinuţi. Dar nu am auzit nicio luare de poziţie oficială. Mi-e greu să cred că Statele Unite nu ne-au cerut şi nouă, ca celorlalţi aliaţi, să-i ajutăm în privinţa asta.
De exemplu, proaspătul premier bulgar, Boko Borisov, a declarat că SUA i-au cerut să primească trei foşti deţinuţi, iar fostul primar a promis că va discuta cu partidele politice chestiunea şi va adopta o poziţie. Nu se supără nimeni dacă spui nu: polonezii şi cehii nu au fost de acord să primească foşti suspecţi de terorism.
Ungaria a primit deja un fost locatar al Guantanamo, Slovacia a promis că va lua trei. Albania a primit deja cinci uiguri