Legea 60/2003 privind regimul de deţinere al căinilor periculoşi sau agresivi, chiar dacă este cunoscută de marea majoritate a proprietarilor, prea puţini o şi respectă.
La ora actuală, potrivit legii, în răndul căinilor periculoşi se numără cei prevăzuţi la art. 1, alin. a, adică cei de luptă şi de atac din rasa Pitbull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, precum şi cei din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napoletano, Fila Braziliero, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor, de la alin. b.
Ce nu ştiu sau nu respectă mulţi constănţeni proprietari de astfel de căini este faptul că trebuie neapărat să-i înregistreze şi la Asociaţia Chinologică Romănă, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională.
Zeadin Murat, vicepreşedintele Asociaţiei Chinologice Hobby din Constanţa a precizat că taxa pentru înregistrare este de 100 de lei. La această oră, doar 1.500 de căini cu potenţial agresiv sunt declaraţi la Asociaţia Chinologică, însă Zeadin Murat recunoaşte că numărul real al acestora este de trei - patru ori mai mare. După ce înregistrarea are loc, Asociaţia Chinologică depune la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa mai multe date, printre care numărul de identificare al căinelui aplicat prin microcip, efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor în conformitate cu prevederile legale în vigoare, efectuarea sterilizării, dacă este cazul, sau existenţa unei asigurări de răspundere civila pentru eventualele pagube produse de căinii prevăzuţi la art.1 lit. a,şi anumePitbull, Boerbull, Bandog şi metişii lor. Potrivit legii, la ieşirea cu căinele pe stradă, proprietarul are obligaţia să poarte asupra lui carnetul de sănătate al patrupedului şi legitimaţia care atestă înregistrarea căinelui la Poliţie. În cazul schimbării domiciliului proprietarului de căine încadrat la art.1,