Capitalizarea companiilor din grupul Boromir, controlat de omul de afaceri Constantin Boromiz, a crescut de la inceputul lui 2009 pana in prezent cu aproape 17 milioane de euro, pana la 26 de milioane de euro.
Actiunile companiei de morarit Boromir Prod Buzau (SPCU) au crescut anul trecut cu 123%, iar de la inceputul anului au mai castigat circa 20%, inregistrand astfel una dintre cele mai bune evolutii de pe Bursa dintre companiile cu capital majoritar privat romanesc.
Transferul actiunilor de pe RASDAQ pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, in aprilie 2009, le-a adus in atentia marii mase a investitorilor, dupa ce au intrat in vizorul fondurilor de investitii in urma cu cativa ani. De exemplu, fondul de investitii american Artio Global (fostul Julius Baer), cel mai mare investitor strain de pe Bursa, detine inca din 2007 circa 2,8% din actiunile Boromir Prod, iar Broker Cluj are o participatie de 5,15%.
Reprezentarea slaba a actiunilor din sectorul industriei alimentare pe Bursa a reprezentat un atu pana acum pentru titlurile SPCU, cautate mai ales de investitorii care urmaresc diversificarea portofoliului. Totusi, compania nu a fost ferita de efectele crizei economice, reducandu-si afacerile cu 25% in primele noua luni din 2009, in timp ce profitul net a scazut cu 46%.
O alta companie a grupului Boromir, Moara Cibin din Sibiu (MOIB), a inregistrat anul trecut una dintre cele mai mari cresteri de pe RASDAQ, de 230%, in conditiile in care mai multe fonduri de investitii locale, printre care Active Dinamic si BT Maxim - care au avut printre cele mai mari randamente din piata anul trecut -, au realizat investitii semnificative in actiunile companiei. De asemenea, Adrian Andrici, unul dintre cei mai mari investitori locali de pe Bursa, a ajuns sa detina peste 5% din actiunile MOIB. Asta in ciuda faptului ca Moara Cibin, listat