Peste două săptămâni, preşedintele american va lansa bugetul pentru anul fiscal 2011, care în Statele Unite începe din 1 octombrie. Tradiţia spune că, înainte de lansarea bugetului SUA, preşedintele va rosti discursul său anual despre starea naţiunii, în care va descrie politicile generale şi principiile care susţin bugetul.
Americanii consideră că avanpremiera explicată a bugetului este cel mai important discurs al preşedintelui american. Anul trecut, bunăoară, Obama şi-a numit discursul O nouă eră a responsabilităţii, fie şi pentru că încerca să explice americanilor planul administraţiei sale de susţinere a economiei, pentru care bugetul a prevăzut o cheltuială de 787 de miliarde de dolari.
Anul acesta este de aşteptat ca discursul lui Obama să fie centrat pe Legea de asigurări sociale de sănătate, model european pe care acesta vrea să-l introducă într-o Americă a pragmatismului individualist, în care fiecare îşi gestionează viaţa cum vrea. Dacă va alege ca temă centrală bătălia sa pentru sănătatea americanilor, Obama va pune faţă în faţă avantajele şi costurile reformei sale.
Unii observatori ai vieţii politice americane spun însă că discursul ar putea fi centrat pe războiul rece dintre Washington şi Wall Street, izbucnit după decizia conducerilor marilor bănci de a-şi distribui bonusuri generoase din câştigurile obţinute. Pentru Obama, bonusurile sunt obscene, excesive, deoarece şefii marilor bănci care au fost salvate in extremis pe banii contribuabililor au acţionat iresponsabil, asumându-şi riscuri pe termen scurt, ceea ce a creat, de fapt, criza financiară. Pe scurt, nu merită recompense, dimpotrivă.
Marile bănci au primit de la stat ajutoare în valoare de 245 de miliarde de dolari în anul fiscal american 2009, iar bancherii zoresc să-şi plătească datoriile faţă de stat, de dragul libertăţii de mişcare, chestiune care include şi dim