Înţelegerea temporară potrivit căreia jumătate din tranşele de împrumut acordate de FMI trebuie să finanţeze deficitul bugetar se va menţine pe toată durata acordului, a declarat, pentru „Adevărul", reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
România va primi, în luna februarie, aproximativ 2,26 miliarde de euro de la FMI, bani aferenţi tranşelor a treia şi a patra din acordul de împrumut. În plus, în luna martie alt miliard de euro va fi virat de către Comisia Europeană. Acesta din urmă va merge, în integralitatea lui, la buget, pentru finanţarea cheltuielilor cu pensiile, salariile sau protecţia socială.
În privinţa banilor de la FMI, deşi instituţia nu a acordat niciodată fonduri pentru finanţarea deficitelor bugetare ale statelor, România face excepţie. Primele două tranşe din acord au intrat jumătate în conturile BNR, iar jumătate la Trezoreria Finanţelor. Următoarele două rate, a treia şi a patra, mult aşteptate de autorităţile de la Bucureşti, vor avea aceeaşi destinaţie.
Potrivit reprezentantului României la FMI, şi următoarele tranşe trimestriale vor finanţa cheltuielile statului. „Se va menţine înţelegerea iniţială şi în privinţa celor două tranşe din februarie. Şi mai mult, dacă la următoarele evaluări trimestriale veniturile statului vor creşte, atunci jumătate din fiecare tranşă trimestrială va sprijini, suplimentar, deficitul bugetar", a declarat Tănăsescu pentru „Adevărul".
Vizita FMI, o formalitate
Potrivit oficialului român, scrisoarea suplimentară de intenţie din luna ianuarie va cuprinde, printre altele, bugetul pe 2010. „Scrisoarea va cuprinde bugetul, măsurile pentru punerea în practică a reformelor asumate şi reglarea ţintelor trimestriale de deficit bugetar, legea salarizării unitare, cea a pensiilor în sistemul public, a educaţiei, a responsabilităţii fiscale, dar şi o lege pentru responsabilizarea colectivită