Faptul că în industria construcţiilor de nave se lucrează pe baza unor contracte desfăşurate pe cel puţin doi ani a făcut ca recesiunea să nu se simtă decât în partea a doua a anului 2009. Sursa: Marian Păvălaşc Asta în timp în timp ce întreaga industrie autohtonă era lovită încă de la sfârşitul lui 2008 de lipsa de comenzi. În acest an se estimează că 3.500 de lucrători dina cest sector vor rămâne fără un loc de muncă.
„Aproximativ 3.500 de angajaţi din acest sector industrial vor rămâne în 2010 fără un loc de muncă. În urma analizelor efectuate, în sectorul construcţiilor navale, s-a ajuns la concluzia că peste 3.500 de muncitori şi ingineri cu înaltă calificare vor fi concediaţi în acest an din cauza lipsei acute de comenzi”, a precizat ieri Gelu Stan, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Constructorilor Navali (ANCONAV).
Asociaţia reprezintă interesele celor mai importante nouă şantiere navale din România şi a 35 de firme subcontractoare. Totalul angajaţilor din industria navală ajunge la 25.000, cee ce face ca numărul celor care vor fi trimişi în şomaj să se ridece la un procent de 14%. Motivul declinului din industria navală este dat de lipsa de interes a armatorilor din vestul Europei de a mai investi în aceşti ani în realizarea unor noi nave.
Şantierele navale vor şomaj tehnic
Soluţiile indentificate de reprezentanţii şantierelor navale pentru revigorarea industriei vin din zona ajutorului indirect din partea executivului. Patru decizii aşteaptă ANCOV din partea Guvernului pentru a se evita prăbuşirea totală a industriei navale. Elaborarea pentru acest an a unui act normativ similar Ordonanţei 28/2009 privind protecţia socială pentru salariaţii trimişi în şomaj tehnic. În plus, şomajul tehnic să fie posibil pentru şase luni, nu doar pentru trei.
Apoi, angajatorul şi salariaţii să fie scutiţ