Sindicalistii din Cartel Alfa, care numara aproximativ un milion de membri, cer sa fie introdusa taxa pe tranzactiile financiare si spun ca vor iesi in strada de saptamana viitoare pentru a cere Guvernului sa sustina masura somajului tehnic, in conditiile in care, de la 1 februarie, angajatorii sunt nevoiti sa trimita in somaj permanent aproximativ 200.000 de angajati.
"Din datele pe care le avem din companiile unde avem reprezentanti sindicali, angajatorii vor incepe sa faca disponibilizari, pentru ca nu mai pot sustine locurile de munca. Este vorba despre aproximativ 200.000 de someri din mediul privat de la 1 februarie, cea mai mare parte din domenii precum chimie, industrie usoara, constructii civile sau constructii de masini. Este vorba in mare parte despre angajati care ies din perioada de somaj tehnic", spune liderul "Cartel Alfa" Bogdan Hossu.
Cartel Alfa a hotarat ca, de la inceputul saptamanii viitoare, sindicalistii sa inceapa pichetarea sediului Ministerului de Finante timp de aproximativ o ora si jumatate zilnic.
Hossu a precizat ca va incepe discutii cu patronatele din industrie astfel incat sa inceapa un demers comun pentru prelungirea in 2010 a somajului tehnic, care reprezinta o partajare a responsabilitatilor intre angajator, angajat si stat.
Anul trecut, Guvernul a decis ca pentru indemnizatiile acordate salariatilor trimisi in somaj tehnic sa nu fie platite contributii sociale.
La protestele Cartel Alfa s-ar putea alatura si alte confederatii sindicale. Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, care are aproximativ 200.000 de membri, spune ca nu a fost stabilit inca un calendar al protestelor, dar ca "intentii exista in acest sens". Sindicalistii din educatie sunt nemultumiti de legea salarizarii unitare, precum si de cele 15.000 de disponibilizari anuntate in invatamant.
Rata soma