Trecerea la legislativ unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, promisiunea cu care Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat, nu intră în planurile pentru perioada următoare nici măcar în cazul coaliţiei de guvernare. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Liderul UDMR, Marko Bela, a anunţat ieri că Uniunea „nu se va grăbi” cu iniţierea procedurilor de modificare a Constituţiei, estimând „discuţii îndelungate”.
Revizuirea Constituţiei a fost de altfel trecută la „diverse” şi la momentul negocierilor pentru for marea alianţei PDL-UDMR. Potrivit unor surse din coaliţie, PDL nu a stabilit cu UDMR niciun termen până la care să se constituie comisia parlamentară pentru revizuire, cu atât mai puţin linii generale de modificare a textului constituţional.
Declarativ însă, Gheorghe Flutur a anunţat luni că liderii PDL şi-au mandatat parlamentarii să înceapă discuţii în acest sens cu celelalte partide.
„Noi nu ne vom grăbi”
„Eu am fost sincer de fiecare dată şi spun şi acum: noi nu ne vom grăbi”, a replicat Marko Bela, citat de Mediafax. Rezervele UDMR ţin, potrivit unor surse din interiorul formaţiunii, de faptul că reducerea numărului de parlamentari trebuie făcută la pachet cu modificarea legii electorale. Or, în sistemul dorit de PDL - alegeri cu un singur tur în care primul clasat câştigă colegiul - ar diminua numărul de parlamentari ai UDMR.
„Noi nu am fost pentru această reducere numerică tocmai pentru că ştiam că vor apărea o serie de probleme, între care numai una, dar foarte importantă, ar fi reprezentarea minorităţilor”, a insistat Marko deocamdată pentru păstrarea mandatelor celor 18 deputaţi ai minorităţilor, altele decât cea maghiară.
O altă controversă între PDL şi UDMR se referă la eventuala organizare teritorială pe regiuni, caz în care Uniunea şi-ar dori întărirea Ţinut