Analistii Erste au gasit formula simplificata pentru evaluarea SIF-urilor: cat timp raportul dintre capitalizarea BRD si capitalizarea SIF-urilor este mai mare de 2, SIF-urile sunt bune de cumparat. In prezent, valoarea raportului este de 2,7.
Analistii grupului BCR Erste au evaluat activele celor cinci SIF-uri la 2,5 mld. euro si considera ca actiunile acestora mai pot creste cu circa 40% fata de cotatiile actuale din piata.
Identificarea potentialului de crestere in cazul celor cinci SIF-uri s-a facut insa luand in calcul doar valoarea participatiilor pe care SIF-urile le detin la BRD (25,2%) si BCR (30,12%) la care au adaugat lichiditatile de care SIF-urile dispuneau la finele lunii noiembrie. De asemenea, s-a considerat ca valoarea BCR este egala cu cea a BRD (circa 2,4 mld. euro) pentru simplificarea calculului, rezultand astfel o valoare ajustata a activelor SIF de circa 1,31 mld. euro.
Ca urmare, analistii bancii au gasit ca este justificat ca SIF-urile sa se tranzactioneze la un discount de 46% fata de active, discount pe care l-au aplicat la valoarea corecta a activelor nete calculata de ei pentru fiecare SIF in parte. Chiar si dupa aplicarea acestui discount, valoarea ajustata a activelor SIF este mai mare decat capitalizarea lor actuala, diferenta reprezentand potentialul lor actual de crestere, conform Erste.
Cel mai mare potential de crestere fata de pretul de ieri din piata, respectiv 70,3%, il au actiunile SIF Muntenia (SIF4), urmate de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), pentru care acestia au gasit o valoare cu 45% mai mare fata de pretul de piata, de 1,33 lei.
"Preturi-tinta pot fi considerate valorile ajustate ale activului net gasite de noi insa nu am atribuit o recomandare explicita in cazul SIF-urilor din cauza pozitiei Erste de actionar al BCR la care SIF-urile au detineri importante. Tot timpul SIF-urile s-