Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, vrea să introducă în România o maşinărie de mici dimensiuni care, în doar 20 de secunde, transformă PET-ul într-un disc. Un astfel de aparat care presează ambalajul de plastic în doar 20 de secunde funcţionează la Murighiol, Tulcea, şi costă 50 de euro. Maşinăria a fost adusă din Ungaria.
Problema reciclării PET-urilor, care au invadat România, le-a dat bătăi de cap tuturor miniştrilor Mediului. Actualul ministru, Laszlo Borbely, a declarat pentru „Adevărul" că intenţionează să introducă în România o nouă metodă de recuperare a PET-urilor.
„Este vorba de un aparat de mici dimensiuni, care, în 20 de secunde, presează un PET până îl transformă într-un disc. Aceste PET-uri comprimate se pun în saci de zece kilograme, care se pot trimite şi prin poştă firmei de reciclare", a explicat Laszlo Borbely. Un astfel de aparat, aflat în dotarea şcolilor sau primăriilor, ar putea constitui pentru acestea surse de finanţare.
În România există un asemenea aparat care presează plasticul. A costat în jur de 50 de euro şi poate fi cumpărat din Ungaria. „O astfel de maşină este la Murighiol, Tulcea, şi a fost adusă din Ungaria cu ajutorul unei organizaţii neguvernamentale. Primăria comunei se ocupă de reciclarea PET-urilor şi face şi un ban prin trimiterea deşeurilor compactate unui centru pentru valorificarea acestora. Astfel de maşini sunt bine-venite şi ar fi folositoare în fiecare comună din ţară", este de părere Silvian Ionescu, comisar-şef la Garda de Mediu.
Reprezentanţii ONG-urilor consideră că dotarea cu aceste aparate ar rezolva problema reciclării ambalajelor de plastic numai parţial.
„Perfect ar fi să reuşim să nu mai folosim ambalaje din plastic. Dar ştim că aşa ceva e mai greu. În România trebuie creată o infrastructură de reciclare şi valorificare a deşeurilor. Degeaba avem cu ce să l