In timpul primei administratii Bush, la inceputul anilor 1990, SUA au inecat Rusia in carne de pui, trimisa ca ajutor alimentar, astfel incat rusii au ajuns sa numeasca puii americani “pulpe Bush", scrie The New York Times. Pulpele de pui americane au salvat de la foamete o Rusie aflata in cadere libera dar au ajuns si sa simbolizeze umilirea unei natiuni marete odata de a fi redusa la nevoia de a cersi mancare.
De mai bine de un deceniu guvernul rus a incercat sa stearga aceasta rusine iar ultima sa actiune in acest sens este reprezentata de impunerea unei interdictii pe perioada nedeterminata privind importurile de pui americane. Interdictia a fost pusa in aplicare marti, aparent deoarece companiile din Statele Unite nu au reusit sa adere la noile reglementari in domeniul sigurantei alimentare. Reprezentanti din ambele tari au avut o intrevedere, la Moscova, in incercarea de a rezolva acest litigiu, desi nici una dintre parti nu era pregatita sa faca unele concesii.
Decizia ar putea determina cresterea preturilor la carnea de pui in Rusia. In ciuda acestui fapt s-a putut observa clar tenta de mandrie nationala din declaratia de saptamana trecuta a premierului Vladimir Putin, cand acesta a anuntat ca Rusia nu mai are nevoie de „pulpele Bush”. Acest lucru i-a enervat cu siguranta pe producatorii americani, care au reusit sa acapareze piata rusa la inceputul anilor 1990, prin impunerea unor preturi foarte mici. De atunci, oficialii rusi au impus mereu numeroase restrictii si norme americanilor cu scopul de a-i ajuta pe producatorii interni.
Puiul, ca o arma diplomatica
Kremlinul a folosit carnea de pui ca pe o arma diplomatica in relatia cu SUA, in conditiile in care comertul dintre cele doua state este destul de limitat. Astfel, in 2002, Rusia a impus o interdictie similara dupa ce SUA ridicasera tarifele la otel, si a p