Băcăuanul Vasile Botomei a formulat o plângere împotriva a 60 de magistraţi care au făcut grevă în vara anului trecut. Judecătorii citaţi mâine la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu se vor prezenta la proces şi spun că acţiunea este ridicolă.
60 de judecători din instanţele băcăuane au fost chemaţi în judecată de avocatul Vasile Botomei, care a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu, după ce judecătorii au făcut grevă în luna iulie a acestui an. „Judecătorii nu au voie să facă grevă. Anul trecut, când nu s-au judecat cauzele aflate pe rol şi s-au dat doar amânări magistraţii au comis un abuz“, susţine Vasile Botomei.
Avocatul spune că amânările i-au afectat pe civilii implicaţi în dosare, precum şi pe apărătorii lor. Petiţiile lui Botomei au ajuns în prima fază la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), însă răspunsul primit de aici i-a avantajat pe judecători. „Modalitatea aleasă de magistraţi de a protesta nu reprezintă nicidecum o grevă, ci o manieră specială de desfăşurare a şedinţelor de judecată“, au concluzionat magistraţii CSM, care nu consideră că protestele judecătorilor au fost ilegale.
Judecătorii spun că este o pierdere de timp
Vasile Botomei nu s-a descurajat şi a făcut plângere penală la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atât împotriva funcţionarului de la CSM care a trimis răspunsul la petiţia sa, cât şi împotriva celor 60 de judecători băcăuani, pe care îi acuză de abuz în serviciu. „Vreau doar să atrag atenţia că legea este aceeaşi pentru toţi“, a explicat Botomei.
Judecătorii cred că este vorba de o pierdere de timp, întrucât după protest au stat peste program pentru a da sentinţe. „Personal nu am primit nicio citaţie pentru acest proces. Şi nici pe alţi colegi nu i-am auzit vorbind de aşa ceva“, declară Maria Oborocianu, magistrat la Tribunalul Bacău.
Cei 60 de