Fundamentele economice nu s-au modificat atât de mult încât să permită o apreciere puternică a leului în raport cu euro, dar nici o depreciere similară celei de la începutul anului trecut, a declarat miercuri, la Viena, viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Cristian Popa a adăugat că evoluţia din ultimul timp este rezultatul unei diversificări de portofolii ale investitorilor de pe dolar pe valutele emergente din regiune, dar şi închiderea unor poziţii pe leu, pentru a limita pier
Fundamentele economice nu s-au modificat atât de mult încât să permită o apreciere puternică a leului în raport cu euro, dar nici o depreciere similară celei de la începutul anului trecut, a declarat miercuri, la Viena, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
Cristian Popa a adăugat că evoluţia din ultimul timp este rezultatul unei diversificări de portofolii ale investitorilor de pe dolar pe valutele emergente din regiune, dar şi închiderea unor poziţii pe leu, pentru a limita pierderile.
Popa a amintit că România are un regim de curs de schimb prin flotare controlată şi a punctat, totodată, că BNR nu intenţionează să-şi piardă poziţia de creditor net al sistemului, managementul lichidităţii fiind important şi pentru intervenţia pe curs.
De la începutul anului şi până miercuri, 20 ianuarie, leul s-a apreciat cu 2,6%, cursul de referinţă coborând cu 10,86 bani faţă de paritatea anunţată în ultima zi a anului trecut de banca centrală, de 4,2282 lei/euro.
În şedinţa de luni, rata de schimb a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, de 4,1008 lei/euro. Un curs mai redus decât cel de luni a fost anunţat de BNR la 7 ianuarie 2009, când euro a fost cotat la 4,0720 lei.
SURSA: Mediafax