Atunci cand pui un jaguar, un urs, un tigru si un panda laolalta, te poti astepta la un spectacol pe cinste, dar in nici un caz nu vei avea parte de o viata linistita.
Aceasta este metafora folosita de Financial Times pentru a ilustra apropierea dintre patru state despre care analistii economici afirma ca si-au revenit deja din criza economica.
Statele BRIC - Brazilia, Rusia, India si China - au devenit tarile cu cea mai rapida dezvoltare a pietelor din lume. Si, in timp ce majoritatea puterilor economice isi ling ranile in urma crizei economice sau mai incearca inca sa iasa din ea, cele patru state isi croiesc rapid drumul spre lumina.
Goldman Sachs, grupul financiar care a strans cele patru state si le-a dat un nume, sustine, potrivit Financial Times, ca economiile BRIC ar putea depasi Grupul celor sapte state puternic industrializate - G7 - pana in 2032.
Mai mult, pana in 2030, China ar putea deveni cea mai mare economie a lumii. Grupul financiar american sustine ca cele patru tari au inregistrat cele mai puternice avansuri economice dintre toate pietele emergente din noiembrie 2001 pana in prezent.
La ora actuala, BRIC detine "o felie" mai mare decat SUA, in ce priveste comertul mondial. China, probabil cel mai mare exportator de bunuri de larg consum anul trecut, este sustinuta de exporturile de componente IT ale Indiei, de dominatia Rusiei pe piata petrolului si gazului si de produsele agricole competitive ale fermierilor brazilieni.
In 2009 si 2010 dezvoltarea economiei mondiale va depinde de aceste patru tari. Deja, ele reprezinta 15 procente din PIB-ul global. China a intrecut Germania si este pe care sa depaseasca si Japonia, probabil anul viitor. Celelalte trei sunt foarte aproape de a deveni mai importante, din punct de vedere economic, decat Canada.
"Este o rusine ca nu su