Investitiile straine directe au fost anul trecut de 6,1 mld. dolari (4,24 mld. euro), in scadere cu 54% fata de anul 2008, potrivit raportului "World Investment Report 2009", publicat de UNCTAD, Conferinta ONU pentru Comert si Dezvoltare.
La nivelul tuturor statelor dezvoltate din lume, categorie in care este inclusa si Romania, investitiile straine directe au scazut cu 41% anul trecut la valorile exprimate in dolari. In ceea ce priveste tarile in curs de dezvoltare, categorie in care intra Africa, Asia, dar si Ucraina sau Rusia, investitiile straine directe au scazut cu 35% in 2009, potrivit estimarilor UNCTAD.
Datele Bancii Nationale arata ca in primele 11 luni ale anului Romania a atras investitii de 3,8 mld. euro, in scadere cu 56% fata de aceeasi perioada din 2008. Daca estimarea UNCTAD este exacta, rezulta ca in decembrie investitiile straine directe au fost de 440 mil. euro, o surpriza placuta pentru Romania, in conditiile in care in noiembrie acestea nu au depasit 110 mil. euro.
"In Europa de Sud-Est, criza economica si financiara, la care se adauga finalizarea oportunitatilor majore de privatizare si punctele slabe la nivel structural ale economiilor din regiune, au fost factorii principali (pentru care fluxul de investitii s-a redus atat de mult in 2009 - n.r.)", se arata in raportul UNCTAD.
Pentru 2010, analistii romani sunt sceptici privind o eventuala crestere semnificativa a volumului de investitii straine directe pe care le va atrage Romania. "Imbunatatirea conditiilor va incuraja in cele din urma companiile sa isi reconsidere planurile lor de investitii pe plan international incepand din 2010, astfel ca fluxurile de ISD ar putea incepe sa creasca din 2010. Totusi, cum reluarea cresterii economice si a profiturilor raman fragile (…), revenirea ISD este de asteptat sa fie modesta", se mai arata in raportul Natiunilor Unite. @N_P