Cele 2,3 mld. euro care urmeaza sa fie eliberate de FMI pana la sfarsitul lunii viitoare vor fi impartite intre Finante si BNR, insa va fi pentru ultima data cand banii Fondului ajung si la bugetul de stat, a declarat ieri pentru ZF Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI.
"Asa cum am propus inca din octombrie 2009, banii vor merge jumatate pentru finantarea deficitului bugetar, insa este pentru ultima data cand se va intampla acest lucru, pentru ca aceasta a fost o exceptie la care am apelat in conditii speciale, banii Fondului nefiind destinati acestui scop", a spus Franks.
O misiune a FMI, condusa de Jeffrey Franks, incepe astazi in Romania o vizita de o saptamana, pentru evaluarea acordului de finantare.
Potrivit lui Franks, imbunatatirea perceptiei investitorilor straini asupra Romaniei deschide posibilitatea finantarii direct de pe pietele externe de capital.
El considera ca perspectiva incheierii cu succes a rundei de negocieri intre autoritatile romane si FMI care incepe maine (astazi - n.r.) este unul dintre factorii care contribuie la intarirea leului, insa avertizeaza ca aceasta tendinta ar trebui echilibrata.
"Asa cum deprecierea excesiva a monedei este periculoasa si aprecierea prea mare este riscanta, cuvantul-cheie trebuind sa fie echilibrul in politica cursului. Iar politica monetara trebuie sa fie suficient de stransa pentru a tine inflatia sub control, insa nu foarte restrictiva incat sa antreneze o apreciere excesiva a leului." In acelasi timp, el spune ca adoptarea de catre Parlament a bugetului a fost un element crucial pentru perceptia investitorilor straini, care oricum se ameliorase odata cu depasirea incertitudinilor politice.
Guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,3% in acest an, iar una dintre conditiile impuse in acordul cu institutiile financiare internationale este reducere