Ca nu si-a digerat inca infrangerea la mustata, ca a incercat sa se victimizeze si disculpe pentru ea in fata propriului partid, cert este ca Mircea Geoana a reusit ca sa-si diminueze dramatic sansele la viitorul congres PSD, prin declaratiile despre atacul energetic. L-a pierdut pana si pe fostul sau purtator de cuvant din campanie, Victor Ponta. Iar cand l-a parasit pana si Viorel Hrebenciuc a devenit clar ca are capul pe butuc. Guzganii parasesc intotdeauna corabia pe cale sa se scufunde.
Daca un presedinte infrant putea fi o optiune, la o adica, in lipsa unei alte variante unanim convenabila, un presedinte fara simtul ridicolului, care mai si arunca intregul partid in ridicol, este foarte greu de acceptat. Dar infrangerea foarte probabila a lui Mircea Geoana nu e decat un aspect al problemei pentru ca deocamdata situatia din PSD este foarte fluida.
Cele mai mari pretentii la sefia partidului le au Adrian Nastase si Miron Mitrea (personal sau reprezentat de Cristian Diaconescu). Cei doi au in spate doua tabere: grupul Iliescu - Nastase si, respectiv, grupul unei parti a baronilor. Exista insa si forte importante inca indecise. Liviu Dragnea, de exemplu, cel care controleaza bine votul filialelor, ar putea avea o contributie importanta la inclinarea balantei intr-o directie sau alta. Adrian Severin sau Mircea Pascu sunt intens curtati de Miron Mitrea si ar putea, la randul lor, reprezenta factori puternici de influenta.
Va fi doar o batalie pentru putere in PSD sau ar putea urma un moment de cotitura?
PSD, la fel ca intreaga scena politica romaneasca, ar avea nevoie de o reforma radicala. N-o va avea pentru ca impedimentele sunt la varf, la baza, dar si in lege.
Toti cei care candideaza la sefia PSD sunt figuri vechi ale partidului. Singurul mai proaspat ar fi Cristian Diaconescu, insa fostul ministru de Ex