2009 a dictat o nouă tendinţă: oamenii preferă să se asigure împotriva riscurilor, potrivit unui studiu GfK. De aceea, nu este surprinzator că în cele mai multe ţări sunt preferate modalităţile simple şi transparente de economisire: cumpărarea de proprietăţi sau depozitele la termen. Acelaşi lucru se întâmplă şi în România. Astfel, pentru 25% dintre români achiziţia de apartamante şi case este cea mai atractivă oportunitate de investiţii, în timp ce 29% se îndreap
2009 a dictat o nouă tendinţă: oamenii preferă să se asigure împotriva riscurilor, potrivit unui studiu GfK. De aceea, nu este surprinzator că în cele mai multe ţări sunt preferate modalităţile simple şi transparente de economisire: cumpărarea de proprietăţi sau depozitele la termen. Acelaşi lucru se întâmplă şi în România.
Astfel, pentru 25% dintre români achiziţia de apartamante şi case este cea mai atractivă oportunitate de investiţii, în timp ce 29% se îndreaptă spre alt tip de proprietăţi, iar 23% aleg depozitele bancare.
Pentru ce economisesc românii
În acelaşi timp, o parte dintre romani aleg să facă economii, la fel ca alţi locuitori din Europa Centrală şi de Sud- Est. Astfel, 29% dintre locuitorii ţării noastre pun bani deoparte “pentru zile negre”, 28% economisesc pentru copii, în vreme ce 25% sunt preocupaţi de rezervele personale pentru batrâneţe.
În rândul locuitorilor din restul Europei, principalele motivaţii sunt este “economisirea pentru zile negre”, care să acopere nevoile obişnuite, zilnice, dar şi situatiile neprevazute. Al doilea motiv este sprijinirea copiilor, urmate de “rezerve pentru bătrâneţe” sau “rezerve pentru mai tarziu”, precum şi economii pentru vacanţe.
Din ce în ce mai puţini oameni sunt interesaţi să economisească
Cu toate acestea, în ţările din Europa Centrală şi de Est posibilitatile şi dorinţa de a economisi au scăzut dramatic î