Fenomenul de trecere de la materialism la spiritualitate, accelerat de condiţiile economice vitrege
Unii "sclavi" ai băncilor şi angajatorilor renunţă la acest stil de viaţă pentru familie şi mai mult timp liber
Chiar dacă în străinătate este tot mai popular, la noi nu prinde rădăcini puternice deoarece încă ne aflăm în etapa de consumerism
Downshifting-ul este o filosofie de viaţă care se bazează pe plăcerile simple ale vieţii (cele legate de spiritualitate) şi respingerea ideii de materialism. Acest fenomen a venit într-o societate consumeristă în care oamenii privesc dintr-o perspectivă nouă modul în care trăiesc şi muncesc. În urma unui interviu acordat pentru Curierul Naţional, două reprezentante ale HR Club ne explică cum se manifestă acest fenomen în România.
Adriana Boşcănici, Managing Partner, Trainart şi membru HR Club
- Ce înseamnă downshifting? Puteţi să explicaţi în câteva rânduri fenomenul?
- Dacă utilizăm definiţia din dicţionar, "downshifting" înseamnă trecerea motorului într-o viteză inferioară (retrogradarea, în limbaj automobilistic).
Trecut într-un plan sociologic, termenul se referă la încetinirea ritmului, a intensităţii, vitezei cu care trăim şi, mai ales, muncim; înseamnă reducerea standardului de viaţă pentru o calitate crescută a vieţii, părăsirea unui job foarte bine plătit pentru unul în care câştigăm bani mai puţini dar avem timp de lucrurile care contează cu adevărat (sănătate, familie, spiritualitate).
Deşi în limba română nu există o traducere a acestui termen, aş propune o traducere tot din domeniul auto, şi anume "încetinirea motoarelor" care înseamnă practic debranşarea de la un ritm nebunesc de viaţă, al cărui sens uneori nici nu îl mai ştim, în favoarea unei vieţi cu sens. Înseamnă practic renunţarea la materialism şi consumerism în favoarea spiritualităţii, t