Patru dintre cei mai puternici executivi de companii de pe pietele din Europa Centrala si de Est sustin ca ajustarea preturilor activelor si ale fortei de munca in tarile din regiune ca urmare a crizei va incuraja revenirea acestora pe crestere economica si le va transforma in motoarele Europei.
"Criza aceasta m-a facut si mai sigur ca am dreptate in credinta mea ca regiunea va urca si va depasi criza mult mai bine decat Europa de Vest. Noi, vesticii, ne-am dezvoltat si am devenit lenesi si, din cauza aceasta, aparitia crizei ne-a speriat foarte tare. In schimb, oamenii din Europa de Est au trecut deja prin ce era mai rau - comunismul - si au iesit, asa ca am suta la suta incredere ca popoarele din regiune vor scoate untul din noi in urmatorii 20 de ani pentru ca noi am uitat cum se face", afirma Andreas Treichl, CEO al Erste Group, actionarul majoritar al BCR, cea mai mare banca de pe piata romaneasca.
El sustine ca economistii care au scris despre prabusirea tarilor din Est au gresit. "Daca scrie ceva un economist nu inseamna ca neaparat are dreptate, iar ceea ce spun niste bancute din Austria sunt niste prostii."
Adrian Sarbu, care conduce grupul media american CME, ce detine posturi de televiziune in sapte tari din Est, iar in Romania controleaza liderul pietei - PRO TV, crede ca aceasta criza are si un efect benefic pentru regiune: resetarea preturilor care erau umflate, atat in cazul activelor, cat si al fortei de munca.
"Din pacate, tarile din regiune nu au avut guverne care sa ajute economia sa traverseze criza. Multe companii au murit si odata cu ele si speranta ca antreprenoriatul poate avea succes. Avem insa un cost al fortei de munca mai bun si pe aceasta baza va continua procesul mutarii capacitatilor de productie din Vest in Est", a mentionat directorul executiv (CEO) si presedintele CME, grup care are incasari de aproape un mil