Planetariul din Baia Mare este singura instituţie din România care comercializează eşantioane de rocă selenară. O rocă cu o greutate de 14 miligrame poate fi cumpărată cu 93 de lei.
Cu doar 93 de lei, cei care trec pragul Planetariului din Baia Mare au ocazia să-şi achiziţioneze un suvenir rar întâlnit: o bucată de lună! În urmă cu trei săptămâni, Planetariul din Baia Mare, singurul din Transilvania, a intrat în posesia a două fragmente de rocă de pe Lună, descoperite de cercetători tocmai în Antarctica, precum şi a unui fragment de meteorit care datează de 4,6 miliarde de ani.
Cum au ajuns fragmentele de Lună în municipiu?
Potrivit directorului planetariului băimărean, Ioan Bob, cele trei fragmente galactice au fost achiziţionate de la o firmă specializată din Bistriţa care importă „suvenirurile selenare" din Germania. „Mereu am fost interesaţi să expunem vizitatorilor noştri cele mai noi şi mai inedite exponate din domeniu, aşa că ne-am interesat în acest sens şi am descoperit pe internet firma bistriţeană de la care am şi achiziţionat cele trei eşantioane", a precizat Ioan Bob. Cel de la care planetariul a achiziţionat ineditele suveniruri se numeşte Raul Truţă şi este administratorul unei firme care comercializează astfel de produse. „Eşantioanele sunt achiziţionate de la o firmă din Germania, care şi ea, la rândul ei, le-a luat din Londra, acolo unde există un laborator specializat care analizează rocile şi le împarte pe fragmente", a explicat Raul Truţă.
Preţul pentru o bucată de Lună
Preţul pentru un fragment de rocă selenară este de 93 de lei pentru 14 miligrame, iar pentru un fragment de meteorit care datează de 4,6 miliarde de ani, preţul este de 50 de lei. Eşantioanele se comercializează împreună cu un certificat de autenticitate pe care este înscrisă greutatea fragmentului, precum şi institutul care a da