Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş resimte din plin criza financiară.
„Suntem nevoiţi să reducem cu 50% numărul de operaţii, pentru că efectiv nu există destule fonduri pentru a desfăşura în deplinătatea forţelor noastre această activitate. Ne concentrăm pe marile urgenţe, iar activitatea de transplant este o asemenea urgenţă, deci nu poate fi amânată”, a spus prof.univ.dr. Radu Deac, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IBCvT Mureş.
Cei mai afectaţi sunt bolnavii cardiaci cronici, nevoiţi să aştepte între trei şi şase luni pentru a putea fi operaţi. „Îi examinăm şi facem o planificare a acestora în măsura posibilităţilor pe care le avem”, a precizat profesorul Deac. Potrivit acestuia, Institutul nu mai are stocuri de materiale pentru intervenţiile chirurgicale, existând perioade în decursul anului trecut când pacienţii au fost nevoiţi să-şi achiziţioneze materialele necesare pentru o intervenţie chirurgicală.
„Doar pentru urgenţe avem un număr limitat de materiale. Medicamente avem asigurate, dar consumabile nu tot timpul”, a precizat medicul. Situaţia este recunoascută şi de conducerea IBCvT.
„Au fost sincope legate de aprovizionarea defectuoasă, pentru că nu a existat finaţare, iar o parte din firme nu au mai importat astfel de produse. La bolnavii care au insistat şi au necesitat aceste materiale sanitare şi le-au achiziţionat ei, altfel trebuia să stea pe o listă de aşteptare până când aveam noi tot ceea ce era necesar pentru a putea interveni. Cei care n-au putut să şi le achiziţioneze au aşteptat, dar din păcate bolile cardiovasculare nu iartă şi n-au mai rămas pe listă”, a spus dr. Emil Făgărăşanu, manager interimar IBCvT.