Lungmetrajul "Eu cand vreau sa fluier, fluier" participa, intre 11 si 20 februarie, in Competitia Oficiala a Festivalului de la Berlin. Performanta e cu atat mai remarcabila cu cat regizorul in varsta de 35 de ani debuteaza in lungmetraj. Florin Serban a povestit pentru HotNews.ro despre cum a castigat increderea detinutilor cu care a filmat, despre satisfactiile muncii cu neprofesionisti, dar si despre cum a plecat de unul singur sa invete film in America, muncind din greu ca sa-si plateasca studiile. Filmul lui Florin Serban concureaza pentru Ursul de Aur alaturi de filme realizate, printre altii, de Roman Polanski, Zhang Yimou, Thomas Vinterberg si Michael Winterbottom.
Care e miza filmului tau? S-a tot batut moneda pe faptul ca ai folosit, pe langa actori, 14 detinuti, si ca ai fi facut un film social.
Florin Serban: Sa vii acum, dupa toate filmele postdecembriste care s-au facut, cu un film cu tenta sociala - si in plus unul a carui actiune se petrece in puscarie - cred ca e un mare risc. Filmul acesta, care are in rolul principal un pusti de 18 ani si in rolul secundar o fata de 21, nu e pentru publicul de acum 10 ani. Lumea e fascinata de faptul ca s-a lucrat cu detinuti, dar esenta filmului e faptul ca e o poveste de dragoste intre un baiat din puscarie si o studenta care vine sa faca o ancheta sociala.
Lumea care se duce la mall, daca vede pe afis film romanesc, se gandeste de doua ori inainte sa intre Florin Serban E un film de actiune si un love story, nu un film social - desi are o componenta sociala. Dar este un film de public. La noi exista, din pacate, o aversiune fata de filmul romanesc. Lumea care se duce la mall, daca vede pe afis film romanesc, se gandeste de doua ori inainte sa intre.
A fost ideea ta sa regizezi acest film?
Florin Serban: A lui Catalin Mitulescu. Am citit piesa Andreei Valean dupa ce