În cei 12 ani de când lucrează la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a văzut aproape toate lucrurile rele care i se pot întâmpla unui om.
Dacă ar fi să-l avanseze şefii, ar refuza. Nicăieri nu se simte mai util decât pe teren, unde oamenii implicaţi în accidente rutiere se zbat în ghearele morţii. La sfârşitul zilei, când ştie că a mai salvat câteva vieţi, Florin Nistor simte că-l încearcă sentimentele unui copil fericit că a făcut o faptă bună. Şi aşa vrea să se simtă şi de acum înainte.
Suceveanul are 37 de ani, ochii mari şi „psihic tare“ după cum spune. Lucrează la SMURD în cadrul Inspectoratului de Urgenţe din Suceava pe postul de comandant echipaj, unde-i instruieşte pe cei de la descarcerare. „Meseria asta te maturizează într-un an, doi. Sunt care copilăresc şi până la 30 de ani, însă odată ajunşi aici nu mai pot“, povesteşte Florin Nistor.
În 1995 a terminat Şcoala Militară de Pompieri „Căpitan Pavel Zăgănescu“ din Prahova, iar în 1996 a venit să lucreze în Gura Humorului. Primele descarcerări le-a făcut la Târgu Mureş, unde a stat trei luni. „Lucrul cu oamenii este cel mai dificil, şi cu colegii, dar şi cu cei pe care vrei să-i salvezi. De regulă, oamenii sunt speriaţi în faţa morţii şi reacţionează cum nu te aştepţi“, adaugă Florin Nistor.
„Ora de aur“, preluată de la englezi
Pentru a salva în timp util vieţile oamenilor, echipa de descarcerare se ghidează după „Golden hour“ (Ora de aur). În acest interval trebuie bifate toate etapele misiunii, altfel totul poate fi în zadar pentru victimă. „Într-o oră trebuie să ne încadrăm cu tot cu răspuns şi reacţie“, explică Florin Nistor.
Dintre toate uneltele de salvare, cele mai importante sunt despărţitorul, foarfecele şi ranga Huligans. Fără ele, echipajul nu ar putea scoate oamenii dintre fiarele contorsionate. „Dintre toate, viaţa un