O parte din ministrii de finante din zona euro au sugerat din nou ca Grecia nu va primi ajutor financiar de la ceilalti membri, fiind nevoita sa gaseasca singura solutii pentru a se supune regulilor bugetare ale Uniunii Europene, scrie Wall Street Journal. Sefii finantelor din cele 16 state ce impart moneda euro au spus insa ca se poate observa ca Grecia a intreprins eforturi pentru reducerea deficitului bugetar record al statului.
Aceste declaratii au fost facute dupa intalnirea de la Bruxelles a ministrilor de finante, ce a avut ca subiect principal planul bugetar al Greciei.
Jean Claude Juncker, ministrul de finante al statului Luxemburg, a spus ca ministrii cred ca Grecia va "adopta masurile necesare", el refuzand sa discute posibilitatea ca Grecia sa intre in incapacitate de plata sau sa fie obligata sa paraseasca zona euro.
Grecia nu paraseste zona euro
"Guvernul grec este constient de gravitatea problemelor cu care se confrunta", a declarat Junker dupa intanire. "Masurile adoptate pana in prezent reprezinta un pas in directia corecta. Vom vedea in timp daca vor fi suficiente."
Grecia a prezentat saptamana trecuta un plan menit sa reduca cel mai mare deficit bugetar din Europa, ce depaseste de peste patru ori tinta de 3% din PIB impusa de Uniunea Europeana.
Presedintele Bancii Centrale Europene Jean Claude Trichet a facut presiuni asupra Greciei, cand a spus ca niciun stat nu se poate astepta sa primeasca "tratament preferential". Trichet a adaugat insa ca ideea ca Grecia ar putea sa paraseasca zona euro este doar o "ipoteza absurda". Primul-ministru grec a confirmat declaratia presedintelui BCE.
Guvernul de la Atena a propus reducerea cheltuielilor cu aproximativ 10 mld. euro si majorarea veniturilor, pentru ca anul viitor deficitul bugetar sa coboare de la 12,7% din PIB la 8,7%. Se va incerca, de asemenea, reducerea dat