Din cauza temperaturilor scăzute, sângele se îngroaşă, scade imunitatea, iar cardiacii, astmaticii, hipertensivii şi sugarii pot avea complicaţii. Sursa: Reuters
Frigul este duşmanul cardiacilor, al hipertensivilor, al celor cu boli respiratorii sau cu maladii endocrine. Vremea rea poate produce modificări în compoziţia sângelui. De fapt, sângele se îngroaşă şi creşte riscul ca vasele sanguine să se astupe cu grăsimi.
Mai puţine celule de apărare
În plus, frigul scade numărul leucocitelor (celule de apărare) şi al anticorpilor. „Aşa se explică şi numărul mare de infecţii respiratorii care apar în această perioadă”, spune medicul Rodica Marinescu, specialist în medicină de urgenţă la Ambulanţa Bucureşti.
Totodată, temperaturile scăzute îi „răpun” mai repede pe copiii sub 14 ani, care nu au mecanismele de termoreglare atât de „rulate” precum cele ale unui adult. „Este bine să-i scoateţi pe copii din casă, dacă fac mişcare. Cu sugarii, este de preferat să rămâneţi în casă sau să iasă numai 2-3 minute, cât să scoată nasul la aer”, adaugă medicul Rodica Marinescu.
Pe timp de iarnă, cele mai multe decese se înregistrează în rândul cardiacilor, astmaticilor, hipertensivilor.
Intoxicaţiile cu monoxid de carbon sau hipotermiile sunt şi ele probleme întâlnite de medici pe vreme rece. Primele apar ca urmare a încălzirii la sobă, celelalte (hipotermiile) sunt comune în rândul oamenilor străzii, alcoolicilor, toxicomanilor. Când temperaturile coboară sub zero grade Celsius, organismul face un efort de adaptare.
„Din cauza acestui efort, corpul pierde apă, sângele devine vâscos, încep să apară cheaguri în sânge”, explică medicul Rodica Marinescu. Aceasta îi sfătuieşte pe cardiaci să-şi ia cu ei o doză de nitroglicerină sau plasturi speciali care conţin substanţa.
„Cei care fac