Atunci când moda provoacă fel de fel de controverse atrage mai mult, mai ales pe cei tineri, care au descoperit plăcerea subtilă de a-şi „etala“ ţinute noi sau mai vechi, cu sloganuri provocatoare.
Atunci când moda creează controverse, ea place mai mult, mai ales generaţiei tinere, care a descoperit farmecul subtil de a transmite mesaje provocatoare prin intermediul hainelor sau de a afişa fel de fel de accesorii îndrăzneţe şi directe, legate de actualitate. Moda actuală seamănă în mare măsură cu plăcerea de a folosi simboluri „Peace and Love“, din anii ‘70. Doar că acum, această tendinţă nu mai are doar o utilitate „socială“. Deşi păstrează acel aer „politically correct“, noua tendinţă este utilă şi ca modalitate de a „agăţa“ într-o societate care pare făcută din tot mai puţine cuvinte şi din tot mai multe semne. Altfel spus, avem de-a face pur şi simplu cu o metodă ca oricare alta de a reinventa un limbaj care este util pentru a favoriza contacte mai personalizate.
Gustul pentru polemică
Lumea modei este superficială, capricioasă, oarecum exclusivistă şi deosebit de inconsecventă. La fel de adevărat este însă că nu este complet surdă şi oarbă. Din când în când încearcă să creeze controverse, să ia atitudine pro sau contra unor vicii ori a unor mentalităţi greşite sau nu. Mai nou, mai-marii modei se folosesc de mesaje de efect din cultură, artă sau, pur şi simplu, inspirate de fantezia nebună a ştirilor din ziare, care este exploatată la maximum de specialiştii în comunicare. Din acest moment, depinde de clienţi să decidă dacă operaţiunea va avea sau nu succes. Şi ca toate sectoarele creative, cei care nimeresc formula câştigătoare exploatează interesul consumatorilor la maximum.
Efecte şoc
De obicei, scena de lansare este podiumul de modă. După cum se ştie, pe podium ajunge ceea ce face spectacol. Ca atare,