Operatorul sistemului naţional de transport al gazelor, Transgaz, a oprit furnizarea de gaze către combinatele chimice, în condiţiile unui consum foarte mare din partea populaţiei, ca urmare a temperaturilor scăzute.
Potrivit legislaţiei din domeniu, în aceste condiţii populaţia are prioritate absolută în alimentarea cu gaze. Contractele de furnizare a gazelor către combinatele chimice Azomureş, Doljchim şi cele din grupul InterAgro, care sunt cei mai mari consumatori de gaze din ţară, au clauze care permit întreruperea livrărilor pentru a se echilibra consumul populaţiei.
Directorul general ajunct al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat, pentru „Adevărul", că situaţia va dura până la finele acestei săptămâni, în condiţiile în care zilele următoare vor fi şi mai geroase. „Deocamdată, suntem stăpâni pe situaţie. Oricum, populaţia nu va avea de suferit. Dacă gazele interne şi cele din depozite nu vor fi suficiente, se va lua decizia majorării importurilor", a spus oficialul Transgaz.
Un asemenea deficit de gaze nu ar fi trebuit să apară la aceste temperaturi, care nu sunt extreme. Însă autorităţile au estimat pentru acest sezon rece un consum mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care, la nivelul întregului an 2009, consumul a fost mai scăzut cu peste 15% decât în 2008. Astfel că atât producţia internă, cât şi importurile au fost mai mici. Însă consumul populaţiei, extrem de sensibil la factorii meteo, a dat peste cap aceste
estimări.
Prin oprirea livărilor către combinate sunt disponibilizate circa 13 milioane de metri cubi pe zi, în condiţiile în care consumul naţional este de circa 50 de milioane de metri cubi pe zi. Reamintim că, în baza unei ordonanţe de modificare a Legii gazelor, combinatele chimice folosesc doar gaz intern.