Bieţii haitieni au avut de suferit, în urmă cu câteva ore, o replică de peste 6 grade pe scara Richter a devastatorului cutremur care a făcut aproape 200.000 de victime şi a lăsat fără adăpost şi hrană câteva milioane de persoane. Întrebarea care vine firesc în minte este dacă ţara noastră contribuie în vreun fel pentru a-i ajuta pe sinistraţi.
Există, fireşte, iniţiativele private, sau ale ONG-urilor de a trimite ajutoare, de a strânge bani. O astfel de iniţiativă lăudabilă aparţine Crucii Roşii din România, în parteneriat cu Orange. Poţi, de exemplu, dona doi euro dacă transmiţi un SMS la numărul 887. Sau poţi dona prin alte mijloace, despre care poţi afla mai multe pe siteul crucearosie.ro.
Dar statul român? Din câte înţeleg eu până acum, dar poate nu am toate informaţiile necesare, ajutorul din partea României va fi acordat exclusiv sub umbrela Uniunii Europene. Reprezentanţii ministerelor de externe din UE au decis să strângă 100 de milioane de euro pe care să le trimită pentru reconstrucţie în Haiti. Aceşti bani provin din fonduri europene ce nu au fost cheltuite până acum şi se adaugă celor 30 de milioane de euro ajutor de urgenţă trimis de europeni. Pe termen lung, se vor mai adăuga 300 de milioane pentru reconstrucţie, din partea UE. Naţiunile mai bogate din UE au anunţat şi ajutoare trimise în nume propriu: Franţa, de exemplu, va trimite zece milioane de euro ajutor de urgenţă.
Pe lângă banii din fondurile europene, România ar putea contribui cu personal în forţa poliţienească europeană de reacţie rapidă ce va fi trimisă la Port-au- Prince. Ar fi normal, având în vedere că ministerul român de interne avea, în momentul cutremurului, 21 de reprezentanţi în foţele ONU din Haiti, care au scăpat, din fericire, nevătămaţi.
Ar putea guvernul român să participe cu mai multe ajutoare la efortul internaţional pentru Haiti? Nu ştiu, probabil c