…pare-se ca liberalii si democratii sunt destinati sa evolueze “in oglinda”. Adica in acelasi timp, dar pe dos. Cand unul dintre partide e la guvernare, celalalt e in opozitie. Bolile se transmit de la unul la altul precum varicela intre frati. Spre deosebire de PSD, care isi va tine congresul in martie, atat PDL cat si PNL au decis sa si le tina undeva prin toamna. Speranta e ca pana atunci se vor mai limpezi apele, se va sti/banui in ce directie se indreapta economia dar mai cu seama, fiecare spera ca va cunoaste pana atunci noua formula de conducere a celuilalt.
E ca la un duel dintr-un film western – fiecare asteapta sa scoata celalalt primul pistolul de la cingatoare, sa faca celalalt primul schimbarea la varf, pentru a-si putea adapta propria strategie in functie de strategia celuilalt – cam cum ti-ai indrepta nodul de la cravata in oglinda. Pana atunci, fiecare tabara tatoneaza posibilitatea modificarii statutului. Si, cum in oglinda stanga devine dreapta si viceversa, fiecare aspira sa-si modifice statutul dupa modelul celuilalt.
In PDL, doritorii de schimbare cocheteaza cu un statut care sa elimine functia de primvicepresedinte, sa reduca numarul de vicepresedinti de la 19 la 6, sa mai tunda din atributiile secretarului general si, supriza!, toate aceste functii sa fie ocupate, functie cu functie, prin vot. Daca pedelistii se gandesc sa renunte la votul pe motiuni si liste, in care motiunea castigatoare isi desemneaza si echipa, liberalii se gandesc sa renunte la votul uninominal a membrilor Biroului Politic, adoptand votul pe motiune si lista (incercat si de Stolojan cata vreme s-a aflat la carma PNL). Mai mult, Relu Fenechiu a declarat verde-n fata ca PNL ar trebui sa imite modelul de succes al PDL, organizandu-se strans unit in jurul lui Antonescu.
In teorie, ambele modele au avantaje si dezavantaje si fiecare tradeaza o anumita viziun