Luni seară, ca urmare a instituirii codului galben de viscol şi ninsoare au fost aduşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) toţi dializaţii din afara oraşului care trebuiau planificaţi la şedinţe ieri şi astăzi.
Şapte persoane sunt cazate la ora actuală, la SCJU. Potrivit managerului, dr. Dan Căpăţănă, acestora li se asigură hrană şi vor fi ţinuţi pănă joi, cănd se ridică atenţionarea cod galben pentru viscol şi ninsori. Printre cele şapte persoane, se numără şi Viţa Petre, de 63 de ani, din Cuza Vodă. Ieri, după de a ajuns la SCJU a şi făcut o şedinţă de dializă, una din sutele din ultimii şase ani, de cănd este bolnavă. Este conştientă că dacă nu ar fi fost transportată la Constanţa luni seară, nu ar fi ajuns la spital pe o astfel de vreme.
Această măsură de a transporta pacienţii la Constanţa a fost luată de prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, în urma şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. De altfel, şi gravidele care se aflau în localităţi îndepărtate sau greu accesibile au fost internate la Constanţa. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), unii dintre pacienţi au ales să rămănă la rudele din municipiu. „Bolnavii dializaţi din zone greu accesibile ale judeţului au fost transportaţi încă din seara zilei de luni în municipiul Constanţa, o parte din aceştia fiind internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar ceilalţi pacienţi, care fac dializă la Centrul de Dializă Fresenius Nephrocare, au fost aduşi la rude în Constanţa, conform opţiunii dumnealor", a precizat directorul adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov.
Din fericire pentru bolnavi, tratamentul de dializă este decontat integral de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Un bolnav trebuie să facă trei şedinţe pe săptămănă, de căte patru ore. Doar una singură costă în jur de 400 de lei. La SCJU,