Pentru a pune mâna măcar pe un exemplar, moldovenii s-au luptat cu frigul şi ninsoarea, s-au dat bine pe lângă vânzătorii de presă şi au cutreierat străzile în lung şi-n lat.
Pentru majoritatea cititorilor „Adevărul“ din Moldova, cărţile lui Jules Verne reprezintă o parte din copilăria lor. Ieşeanul Dan Crihan, profesor de fizică-chimie, îşi aminteşte că de mic a vânat aceste romane.
„Jules Verne a scris cărţile copilăriei mele. Sunt pasionat de ele încă din clasa a V-a. Îmi imploram părinţii să-mi le cumpere“, îşi aminteşte profesorul. Ieşeanul obişnuia să trăiască ore în şir în universul creat de Jules Verne. „Visam practic cu ochii deschişi că sunt implicat în acele aventuri şi chiar reuşeam să mă identific cu personajele de acolo“, mai spune cititorul „Adevărul“.
Sucevenii s-au dat bine pe lângă vânzători
Pentru a putea intra în posesia ziarului, sucevenii au apelat la tot felul de subterfugii pentru a ajunge la sufletele vânzătorilor de presă.
„Dacă aş avea 100 de cărţi, cred că le-aş vinde în jumătate de oră. Oamenii vin la mine, sunt foarte amabili şi îmi zâmbesc în speranţa că vor primi un exemplar din «Adevărul»“, a spus Constantin Frăsinescu, vânzător de ziare. Băcăuanii au preferat însă să bată oraşul în lung şi-n lat în căutarea ziarului „Adevărul“.„De la 6.00 am plecat în căutarea «Insulei Misterioase». Am mers la trei chioşcuri unde vânzătoarele mi-au spus că au epuizat toate cărţile“, a spus băcăuanca Nicoleta Filip.
Nici pietrenii nu s-au lăsat mai prejos. Deşi riscau să întârzie la serviciu, aceştia au zăbovit zeci de minute la chioşcurile de ziare. Îmbrăcat în salopeta de şantier, constructorul Neculai Budeanu era primul la coada care se formase la chioşcul din zona Gării. „Chiar dacă sunt muncitor, îmi place să citesc. Am acasă cărţi de Jules Verne, din cele vechi, dar acum vreau să-mi fa