Tarabagiii din Piaţa Concordiei, de la vânzătorii de încălţăminte şi până la comercianţii de fructe, îndură gerul, ca să poată plăti taxele şi întreţine familiile. Inclusiv în weekend, ei îşi întind marfa pe tarabă, în speranţa că se vor găsi câţiva clienţi care să cumpere ceva.
„Sunt în piaţă din anul 1992, împreună cu soţia. Acum, că este aşa de frig, facem cu rândul, să putem rezista. Fie vară, fie iarnă, stăm la tarabă. Merge din ce în ce mai rău cu vânzările, de azi-dimineaţă abia am vândut un fes", ne-a spus Lucian Cimpoiaşu, unul dintre „veteranii" de la Piaţa Concordia, a doua ca mărime şi importanţă din Brăila.
„De aici ne câştigăm pâinea"
Micii comercianţi, strâmtoraţi de taxe şi cu sănătatea şubrezită din cauza condiţiilor în care-şi desfăşoară activitatea, sunt primii afectaţi de criza economică. „Sunt de mai bine de nouă ani în piaţă, dar parcă niciodată nu a mers mai rău ca acum. Va fi şi mai rău dacă ne măresc chiriile, cum se aude", ne-a spus un alt mic afacerist, care are o AF tot în Concordia.
Pe lângă frigul care le intră în oase, tarabagiii mai trebuie să facă faţă şi nenumăratelor controale cu care se confruntă. Dacă nu au preţurile la vedere, spre exemplu, pot încasa pe loc amendă.
„Soţia mea a fost operată de varice, de atâta stat în picioare la tarabă. Muncim non-stop, consumăm benzină ca să cărăm marfa, îndurăm toate, dar nu avem ce face, pentru că de aici ne câştigăm pâinea", a mai spus Lucian Cimpoiaşu.
În condiţiile în care avem peste 11.000 de şomeri înregistraţi legal, iar criza loveşte cu putere economia locală, micii afacerişti trăiesc la limita decenţei.