Dezbaterile privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% vor incepe la Comisia pentru buget, finante si banci din cadrul Camerei Deputatilor in prima parte a lunii februarie, unul dintre punctele-cheie ale discutiilor fiind clarificarea votului concertat.
"Dezbaterile vor incepe in prima parte a lunii februarie in cadrul Comisiei de buget, pentru ca in martie proiectul sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor", a estimat senatorul Ovidiu Marian, initiatorul proiectului legislativ.
Proiectul legislativ de majorare a pragului de detinere a primit votul favorabil al Senatului inca din luna noiembrie a anului trecut, insa forul decizional in acest caz este Camera Deputatilor. Pentru a intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, este necesar ca proiectul legislativ sa obtina un raport favorabil din partea Comisiei pentru buget, finante si banci.
"Din discutiile pe care le-am purtat, majoritatea membrilor comisiei sustin ridicarea pragului de detinere de la 1% la 5%. Din punctul meu de vedere, chiar daca se ridica pragul de detinere, raman problemele constatarii votului concertat si cea referitoare la cum anume vor fi rezolvate situatiile in care este depasit pragul de 5%. Astfel ca discutiile din cadrul Comisiei de buget va trebui sa rezolve aceste aspecte", a spus Adrian Nitu, secretar al Comisiei pentru buget, finante si banci. El se numara printre initiatorii proiectului, care propunea la inceput eliminarea completa a pragului de detinere.
El a mai spus ca la discutiile privind constatarea votului concertat va fi consultata si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Votul concertat face referire la situatia in care conducerea SIF constata in cadrul adunarilor generale ale actionarilor ca doi sau mai multi investitori actioneaza in baza unei intelegeri cu scopul atingerii unui obiectiv comun - de exempl