Ţara noastră ocupă acelaşi loc ca şi Franţa, respectiv 63, într-un top mondial privind libertatea economică.
În clasamentul realizat anual de Heritage Foundation, pe 179 de state, România este devansată de Georgia, Botswana, Uruguay, Cehia, Slovacia, Ungaria, Letonia, Slovenia, Israel, Columbia, Panama, Trinidad Tobago sau Jamaica.
Totuşi, ţara noastră se plasează înainte unor ţări ca Polonia, singura economie europeană care nu a fost afectată de recesiune, Turcia, Grecia, Italia, Bulgaria, Croaţia, Egipt, Brazilia, India, China, Rusia sau Argentina.
Comparativ cu anul trecut, indicele libertăţii economice s-a îmbunătăţit. Practic, Heritage Foundation calculează indicele libertăţii economice în funcţie de zece criterii. În cazul a cinci dintre acestea, România a înregistrat progrese, în vreme ce, în cazul a altor patru s-a consemnat înrăutăţirea situaţiei.
Singapore a obţinut, pentru cel de al 16-lea an consecutiv prima poziţie în top, economia din oraşul asiatic fiind considerată cea mai liberă din întreaga lume. Un punctaj apropiat a primit şi Hong Kong.
China, care a detronat Germania din poziţia de cel mai mare exportator, s-a plasat, asemeni Braziliei, Rusiei şi Indiei, sub locul 110.
România şi criteriile Heritage Foundation:
În ceea ce priveşte libertatea comercială, libertatea de a investi, drepturile de proprietate, libertatea, libertatea muncii, România a obţinut un scor mai bunPentru criteriul libertate financiară, nu au intervenit modificări Pentru libertatea de afaceri, libertatea fiscală, cheltuielile publice şi libertatea monetară, ţara noastră a obţinut scoruri uşor sub cele de anul trecut.
Cât de liberă este economia din România?